Fertilizarea in Vitro (FIV) este o tehnica de procreatie medicala asistata, fecundatia avand loc in afara organismului uman, dupa o prealabila stimulare ovariana, stimulare efectuata in vederea obtinerii unui numar de ovocite. Ovocitele vor fi recoltate prin punctie transvaginala, sub ghidaj ecografic, sub anestezie. Ovocitele recoltate vor fi puse, in laborator, in contact cu sperma sotului, partenerului sau donatorului. Se formeaza embrioni care dupa 48-72 ore se introduc in uter.
Prin acest procedeu se ofera o sansa si acelor cupluri care nu pot avea copii din mai multe cauze: absenta sau obstructia tubara, rezerve ovariene reduse (donare de ovocite), factorul masculin (ICSI), sterilitate neexplicata care nu raspunde la tratamentele clasice.
Este bine de stiut ca, in cazul unui cuplu perfect fertil, cu activitate sexuala regulata, neprotejata, sansele de fecundare, implantare si dezvoltare a unui embrion sunt de cca. 25% pentru fiecare ciclu. Aceasta inseamna ca, in medie, e nevoie de 3-4 luni de activitate sexuala neprotejata pentru a obtine o sarcina.
Progresul tehnicii de FIV a facut ca in decurs de 24 ani (in 1978 s-a nascut Louise-Brown, primul copil rezultat printr-o astfel de procedura) sa se atinga acest procent de reusita si in cazul cuplurilor cu probleme grave de fertilitate, in anumite situatii sansele pot urca pana la 45%. Ca si in cazul cuplurilor fertile, poate fi nevoie de 3-4 cicluri de tratament pentru obtinerea unei sarcini, tehnica FIV putand fi repetata si adaptata in functie de rezultatul anterior.
Procreatia asistata medical presupune investigarea cu atentie a cuplurilor, intocmirea unui dosar, discutarea si programarea tratamentului, precum si o serie de etape in desfasurarea acestuia.
Conditii ce trebuie indeplinite de catre pacienti:
- prezenta obligatorie a cuplului;
- discutie despre istoricul sterilitatii (antecedente heredocolaterale de sterilitate, stabilirea cauzei sterilitatii,tratamente efectuate anterior);
- verificarea analizelor efectuate de cuplu (daca sunt recente si de calitate nu se refac, iar daca sunt vechi sau lipsesc se efectueaza);
- analize obligatorii ce se efectueaza:
- dozari hormonale;
- factorii infectiosi;
- test postcoital;
- ex. secretie vaginala;
- ex. citologic Babes-Papanicolau;
- culturi vaginale;
- Echografie
- histerosalpingografie -HSG;
- spermograma -S (daca calitatea, numarul, forma si mobilitatea spermatozoizilor lasa de dorit se va efectua ICSI) si spermocultura.
Stimularea ovariana
In functie de antecedentele personale, rezultatele analizelor se decide tipul de protocol potrivit.
Stimularea ovariana se face cu preparate de FSH rec+/- FSH+LH. Acest tratament este injectabil.
Pe tot parcursul stimularii se urmareste ecografic raspunsul la tratament, fiind necesare 4 – 5 ecografii, prima avand loc dupa 4-6 zile de tratament, precum si dozarea estradiolului.
In ultima faza se declanseaza ovulatia in ziua stabilita de medic, cu un preparatde hCG, injectabil, care se face la o anumita ora.
Recoltarea ovocitelor si a spermei
Dupa aproximativ 35-36 de ore de la declansarea ovulatiei se recolteaza ovocitele si sperma.
Recoltarea ovocitelor se face prin punctie vaginala ghidata ecografic cu anestezie. Ulterior aspiratiei, se incepe sustinerea fazei luteale.
Este necesara intreruperea activitatii sexuale 4-5 zile inainte de punctia foliculara. Dupa realizarea aspiratiei pacienta va ramane cateva ore in clinica sub observatie.
Recoltarea spermei se face in aceeasi dimineata cu recoltarea ovocitelor, intr-un recipient steril, dupa care va fi prelucrata in laborator.
Realizarea fecundatiei si urmarirea primelor etape de dezvoltare embrionara
Imediat dupa aspiratie ovocitele se pastreaza in mediu de cultura. Fecundarea are loc in mediul de cultura, dar numai dupa o prealabila pregatire a lichidului spermatic. Dupa 18 ore de la fecundare se examineaza ovocitele pentru a se observa rezultatul, iar dupa 24 de ore se mai efectueaza o examinare microscopica pentru a urmari dezvoltarea embrionara.
In ultima vreme s-a dezvoltat o metoda revolutionara de tratament pentru cuplurile in care barbatul prezinta modificari patologice ale calitatii spermei.
Aceasta metoda presupune injectarea unui singur spermatozoid la nivelul ovocitului cu ajutorul micromanipulatorului. Metoda se numeste ICSI= Intracitoplasmatic Sperm Injection. Aceasta manevra complicata se face sub control microscopic.
In caz de azoospermie se practica biopsia testiculara, urmata de ICSI.
Embriotransferul
Transferul embrionilor in uter este o manevra relativ simpla, nedureroasa, ce are loc la 48-72 de ore sau in stadiul de blastocist – ziua a 5-a de la recoltarea ovocitelor.
Dupa 14 zile de la punctia ovariana se face analiza sangelui pentru depistarea sarcinii (β HCG). In cazul existentei sarcinii, ea va fi confirmata si evaluata ecografic dupa doua saptamani.
Sansele de reusita sunt de pana la 45-50 %.