Endocrinologie

Prezența anticorpilor antitiroidieni în sarcină constituie un factor de risc pentru hipotiroidia maternă (afectarea rezervei funcționale tiroidiene), disfuncția tiroidiană postpartum, avortul spontan, nașterea prematură sau diverse complicații obstetricale, cum ar fi decesul perinatal, afectarea dezvoltării funcției cognitive fetale sau compromiterea fertilizării in vitro. De aceea, inainte de inceperea oricarei metode de obtinere a unei sarcini este foarte important a se face un tablou hormonal tiroidian, precum si un consult endocrinologic.

Despre tumorile tiroidiene în timpul sarcinii, particularitățile chirurgiei tiroidiene în sarcină sau sarcina la femeile care au avut cancer tiroidian sunt multe de discutat. De mentionat este importanța screeningului tiroidian în primul trimestru de sarcină, utilitatea efectuării unei ecografii tiroidiene în sarcină și necesitatea unei colaborări eficiente endocrinolog-obstetrician.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune endocrină care afectează 5–10% din femeile aflate la vârsta reproductivă. Definiția SOP variază în funcție de consensul european, american sau al criteriilor Rotterdam, dar componentele diagnostice includ: anovulație, hiperandrogenism și anumite criterii ecografice. Deși anomaliile metabolice nu definesc sindromul, multe femei cu SOP asociază: hipertensiune arterială, dislipidemie, obezitate, toleranță alterată la glucoză, rezistență la insulină, sindrom metabolic.

Se impune deci realizarea faptului ca SOP nu este doar o tulburare a mecanismului de reproducere, ci o tulburare metabolică, adesea cu debut în adolescență și cu implicații pe termen lung asupra sănătății. Este necesar deci ca opțiunile terapeutice să ia în calcul tulburările hormonale și metabolice.

Cauzele endocrine nu sunt frecvent intalnite in cazul barbatilor, asa incat analizele hormonale se indica strict in anumite cazuri.

Cel mai frecvent, evaluarea endocrinologica se recomanda in cazul in care concentratia de spermatozoizi este sub 10 milioane/mL, exista disfunctie sexuala prezenta sau exista alte semne clinice sau simptome ce indica o afectare endocrinologica.

Analizele initiale cuprind: FSH, LH, Testosteron, Inhibina B, Prolactina, TSH.